niedziela, 27 marca 2011

Dobra wiadomość dla łasuchów - cukier bez cukru :))

W momencie, gdy człowiek dowiaduje się, że powinien odstawić cukier... często jego wyobrażenie o tym, jakie męczarnie będzie przechodził graniczy z zabraniem dziecku zabawki :)) Mówiąc inaczej, sens życia poszedł na zieloną łączkę :)

Kiedyś pewien Pan (bardzo butny i arogancki) zapytał mnie na wieść o tym, że oduczyłem się jeść mięso, BO JEDNAK człowiekowi nie jest ani do życia, a tym bardziej do szczęścia potrzebne: skoro Pan nic nie je, to co Pan je ? :))))

W rozumieniu tego Pana porzucenie mięsa oznaczało śmierć głodową :) Nic dziwnego, karmi nas się od dziecka wiadomościami, że "musisz jeść białko zwierzęce i tłuszcz, aby zdrowo rosnąć" no to sobie rośniesz nie zastanawiając się nawet przez sekundę, że Twoi nauczyciele mogli się mylić. Ale do pewnego etapu życia tak po prostu mamy. Dramat zaczyna się później, gdy wdrażamy idee naszych nauczycieli tylko nasze życie przypominać zaczyna ciężkostrawne danie.

Wiesz jaka jest definicja szaleństwa wg Einsteina ? Wykonywać te same czynności oczekując tych samych wyników. To co to ma teraz wspólnego z jedzeniem i zdrowiem ? Bardzo wiele. NIE MOŻESZ zapychać swojego organizmu śmieciami i oczekiwać, że będzie ono funkcjonowało sprawnie, chyba, że za szczyt sprawności uznajesz dożycie do 50 we względnym zdrowiu, a później regularne "darowizny" na rzecz lokalnych aptek z powodu nadciśnienia, miażdżycy, zapalenia stawów...
Ale biorąc pod uwagę, że Pan Norwalk (wynalazca wyciskarki do soków stosowanej w Terapii gersona) dożył pijąc zaledwie 2 soki dziennie... 94 lat :) wnioski nasuwają się same.

I podobnie jak z tym mięsem, rzecz ma się z cukrem. Tak, biały cukier to trucizna. Nie ma co się oszukiwać. Niedługo zamieszczę nt temat informacje.

Ale po raz kolejny natura znalazła doskonałe rozwiązanie dla człowieka (jakby nas znała) :) to... czytaj dalej :)

"Spożywanie cukru i innych oczyszczonych węglowodanów powoduje gwałtowne wydzielanie glukozy lub cukru do krwi. W reakcji na to trzustka wydziela insulinę, aby skierować glukozę do komórek, gdzie ulega ona przetworzeniu na energię. Nadmiar glukozy wywołuje w organizmie stres i po pewnym czasie słabnie reakcja komórek na insulinę. Stan taki, zwany insulinoopornością, stanowi potężny problem i szacuje się, że połowa Amerykanów cierpi na tę dolegliwość. Insulinooporność wiąże się z zaburzeniami w poziomach cholesterolu i trójglicerydów, nadciśnieniem, zwiększonym ryzykiem zawału serca oraz cukrzycą."


Brzmi znajomo ? oczywiście, ale często dowiadujemy się tego za późno.

ROZWIĄZANIEM JEST KSYLITOL - naturalna substancja słodząca pochodząca z brzozy. Podobnie jak znana wielu osmółka, znana też jako woda brzozowa (choć kojarzy się niechlubnie z napitkiem klasy zerowej, który można było kupić dawniej w kioskach Ruch:)).

"Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej."

Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Badania, które uzyskały aprobatę 6 narodowych związków dentystycznych wykazują, że 4 do 12 gramów są wystarczające do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu. Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie ucha środkowego. Badacze z Iowa wykazali natomiast, iż ksylitol może być środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.

"Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój)."

A TU DOSKONAŁE PORÓWNANIE MIĘDZY KSYLITOLEM A CUKREM:



Ksylitol uzyskiwany jest metodami naturalnymi z brzozy. Niestety polak i chińczyk potrafi :/ więc pojawiły się też podróbki ksylitolu pozyskiwane ze zmodyfikowanej kukurydzy :( 1- kupuj u producentów, 2- sprawdzaj kraj pochodzenia !!

Życzę wszystkim słodkiej niedzieli :))

Wszystkie informacje pochodzą ze strony producenta polskiego
www.ksylitol.com - na której można dokonać również zakupu. Poza tym w Zielonej Górze jest dostępny w sklepie VitaPlus na deptaku naprzeciwko Galerii Lubuskiej.

Mam również nadzieję, iż w ten sposób wybiję naszym pięknym paniom z głowy słodziki zawierające aspartam, którego działanie określiłbym jako... eksterminujące. Tak, aspatam likwiduje blokady osmotyczne komórek mózgowych przez co stają się mniej odporne na toksyny z zewnątrz. U szczurów lab. aspartam wywołał guzy mózgu. Oczywiście... dawka, stężenie, czas przyjmowania, rozciągnięcie w czasie... ALE JEŚLI MOŻESZ INACZEJ, ZDROWIEJ TO PO PROSTU TAK WYBIERZ. TAK. MASZ WYBÓR, i zawsze go miałeś/-aś, ale nie wiedziałeś, nie wiedziałaś.

---
Jeżeli zainteresowała Cię treść tej wiadomości, zaprenumeruj ten blog i bądź na bieżąco! Wiadomości będą przychodziły na Twoją skrzynkę pocztową :)

Jeżeli posiadasz konto na którymś z portali społecznościowych, podziel się tą informacją ze znajomymi :) Poniżej masz odpowiednie wtyczki.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ten post, jak dla mnie jest super bo poszukiwałam czegość odpowiedniego do białej sacharozy - słodkiego i też troche informacji na temat zastępnika - także dziękuję.
    A z mięsem...cóż samo słowo "dieta" dla niektórych oznacza spożywanie 3 lisci sałaty w ciągu dnia, wiec ludzie mają różne i przekonania i myslenie, no i sterotypy.

    A tutaj ciekawy filmik:
    mit białka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam już cukru białego nie używam wcale, przerzuciłem się na brązowy. A jak używam cukier w ogóle to tylko do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

rak jest uleczalny: